Prosztata laborvizsgálat, Prosztatamegnagyobbodás labor - Medicover

Vizelet vizsgálat, Prosztata laborvizsgálati csomag

vizelet vizsgálat

Általános laboratóriumi vizeletvizsgálatra szánt minta levételének szabályai vizeletminta levétele előtt mosakodjon meg a szeméremtáji kórokozók miatt az edény, amibe felfogjuk az ürített vizeletet, legyen tisztára mosott, fertőtlenített és felcímkézett megfelelő lehet egy üres gyógyszertári üveg, vagy pici befőttes üveg középsugaras vizelet: a vizeletsugár első kis mennyiségét hagyjuk kicsorogni ezzel mossuk át a húgycsövetmajd 0, dl vizeletet fogjunk fel a vizeletgyűjtő edénybe, végül a maradék, húgyhólyagbanmaradt vizeletet engedjük a WC vizelet vizsgálat.

Közben a tartály szájához semmivel ne érjünk hozzá. A vizelet vizsgálat gyűjtésének első napján a reggeli vizeletet még ne ürítse a vizelet vizsgálat, de az ezutáni vizeletet egész nap, majd másnap a reggeli első vizeletet is tartályba nagyobb méretű edény, pl.

vizelet vizsgálat

A mintákat a laboratóriumba szállításig hűtőben tárolja. A laboratóriumba nem szükséges a teljes vizeletmennyiséget bevinni; óvatosan rázogassuk össze a gyűjtőedényt hogy a leülepedett vizelet összeelegyedjenmajd kb.

A leletről A laboratóriumba érkezett vizeletmintákat kémiai- valamint üledék-vizsgálatnak vetik alá.

vizelet vizsgálat

Kémiai analízis kémhatás: a vizelet pH-ja normál esetben kb. Savas vizelet ürül sok hús fogyasztása esetén, míg lúgos a vizelet a vegetáriánus étrenden levőknél.

vizelet vizsgálat

A gyógyszerek többsége eltolja an normál pH-t! Cukorbetegekben kifejezett glükóz-ürítés jellemző.

Ezért a vizelet vizsgálata uroszkópia egyike a legősibb orvosi vizsgálatoknak. Sokféle kóros állapotra, valamint a vesék és a vizeletelvezető rendszer betegségeire lehet következtetni belőle. Így például cukorbetegségben sok, emellett cukrot tartalmazó vizelet képződik, míg vese vagy a vizeletvezeték betegségeiben gyulladásos anyagcseretermékek, fehérvérsejtek vagy mikroorganizmusok is kimutathatóak a vizeletből.

Nagy mennyiségű C-vitamin fogyasztása álpozitív eredményt okozhat ezt az aszkorbinsavat is jelző tesztcsíkok segítenek elkülöníteni. Többnyire a máj és epeutak betegségei esetén látunk kóros színreakciót.

vizelet vizsgálat

Ilyet fertőzés során láthatunk. Egyes gyógyszerek, fertőtlenítő szerek álpozitív reakciót okozhatnak.

vizelet vizsgálat

Üledékvizsgálat A vese és a húgyutak diagnosztikájában fontos, melynek során a vizeletet mikroszkóp alatt vizsgálják, majd a laboratóriumi leleten feltüntetik a látottakat. Elkülönítünk sejtes vörösvérsejt, fehérvérsejt,laphámsejt, vizelet elvezető rendszer sejtjei, kórokozókilletve nem sejtes  kristályok, cilinderek elemeket. Ha nagy mennyiségben látható fehérvérsejt a vizeletüledékben, esetleg baktériumokkal egyetemben, az valamilyen fertőzésre húgyúti, vese, prosztata utal.

Kevés laphámsejt ürülése nem kóros, de a nagyobb mennyiség hátterében is állhat a nem eléggé alapos tisztálkodás. Kristályokat akkor látunk az üledékben, ha valamely anyagra nézve túltelítetté válik a vizelet.

Ilyen egy nőgyógyászati vizsgálat belülről - hormonmentes

Megjelenhetnek betegség miatt, táplálkozási tényezők folytán, illetve ha valamilyen okból a vizelet pH-ja eltolódik. Cilinderek többnyire vesebetegségre utalnak.

Mit takarnak az értékek? Vajda Orsolya, háziorvos A vesebetegségek nagyon gyakran komolyabb tünetek, panaszok nélkül alakulnak ki.