Vizelet inkontinencia

Inkontinencia tipusok, Inkontinencia okai:

InkontinenciaNői egészség 0 komment Ez az a probléma, amiről egyetlen nő sem akar beszélni: a vizelet inkontinencia.

inkontinencia tipusok setegis prosztatagyulladás esetén

Nem csak, hogy igazán kínosak lehetnek ezek a kis szivárgások, vizelet elcseppenések, de még érzelmi állapotunkat is tönkre teheti, inkontinencia tipusok napi rutinunkról inkontinencia tipusok a szexuális életünkről nem is beszélve.

A közhiedelemmel ellentétben nem csak az időseket fenyegeti az inkontinencia, ugyanis több különböző típusa létezik.

A vizelet inkontinencia típusai

Becslések szerint a nők egyharmadát kínozza vizelet inkontinencia UIde ez nem jelenti azt, hogy mindannyian ugyanazokat a tüneteket tapasztalják. Valójában az UI négyféleképpen kategorizálható, és az, hogy megtudod te melyikben szenvedsz, az lehet az első lépés ezeknek a kényelmetlenségeknek a megszüntetésére.

inkontinencia tipusok a prosztatagyulladásban szenvedő hormonok normálisak

Mi történik valójában, amikor pisilünk? A vizeletkiválasztás az a folyamat, amellyel a a véráramból kiszűrt szükségtelen anyagok  a vesén át a húgyhólyagon keresztül távoznak. Amikor félig tele van a hólyag, az idegek azt mondják az agynak, hogy eljött a pisilés ideje.

inkontinencia tipusok inkontinencia prosztatagyulladás

Ekkor a vizelet a húgycsövön halad át, ahol két záróizommal találkozik. Az első — a belső záróizom — megnyílik, amikor a hólyag tele van, de a külsőt lehet akaratlagosan zárva tartani, általában amíg el nem érünk egy fürdőszobába.

Ezen a ponton a húgyhólyag összehúzódik, hogy a vizeletet kiürítse, miközben a záróizmok egyszerre ellazulnak.

A témában dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa adott tájékoztatást. Az inkontinencia okai szerteágazók, de az biztos, hogy az elhízás és a dohányzás önálló rizikófaktornak számítanak. Ahhoz, hogy kezelhető legyen a kínos panasz, elsősorban arra van szükség, hogy megszülessen a pontos diagnózis, vagyis hogy a szakorvos kiderítse, milyen típusú inkontinenciáról van szó.

Amikor ez önkéntelenül történik, akkor beszélhetünk vizeletinkontinenciáról. Bár szinte mindig egy mögöttes — és gyakran kezelhető — egészségügyi állapot eredménye, elveszíteni a húgyhólyag akaratlagos szabályozását traumatikus élmény lehet, és nem szabad figyelmen kívül hagyni.

inkontinencia tipusok orvosi etika alapelvei

Lássuk, milyen kiváltó okokkal lehet számolni és melyek az inkontinencia típusai? Stressz-inkontinencia A stressz-inkontinenciát a kismedencei térben fellépő izmok gyengesége okozza, Ezen izmok komplex csoportja többek között a húgyhólyagot is támogatja.

Méheltávolítás következtében kialakuló inkontinencia

Ha túl gyengék, akkor a hólyag gyakorlatilag lefelé mozog a medence belsejében, ami a záróizmok nyúlását okozza, és megakadályozza, hogy azok szorosan záródjanak, mint ahogy azt normális esetben teszik. Ez kis mennyiségű vizelet elcseppenését eredményezi. Tüsszögés, nevetés, köhögés — mindezek a stressz-inkontinenciát kiváltó tényezők, valamint a prosztatagyulladás nem segít a kezelésben olyan tevékenység, amely nyomást gyakorol a hólyagra.

A vizelet inkontinencia formái A vizelet inkontinencia formái A húgyhólyagból és húgycsőből álló vizelet elvezető rendszernek kettős feladat van:  a vizelet tárolása és elvezetése. Az inkontinencia a vizelet tárolás és űrítés zavara. Másképp fogalmazva az akaratlan vizeletelfolyás panasza.

Mivel a terhesség, a szülés és a menopauza mind a medencefenék izmainak elgyengülését eredményezheti, a nők életük egy bizonyos pontján hajlamosak az ilyen típusú inkontinenciára. Sürgősségi inkontinencia A hiperaktív húgyhólyagként is ismert sürgősségi inkontinencia jellegét a hirtelen késztetés jellemzi.

Az inkontinencia különböző típusainak megértése

Úgy érezzük, hogy kénytelenek vagyunk a fürdőszobába rohanni, ami nem mindig kivitelezhető, és végül a vizelet elcseppenését eredményezi. Ennek okai az önkéntelen húgyhólyag összehúzódások vagy görcsök, és általában a sérült izom vagy idegrendszer tünete. Okozhatja akár hólyagfertőzés, a cukorbetegség, stroke, sclerosis multiplex, Parkinson-kór vagy Alzheimer-kór.

inkontinencia tipusok az akut prosztatagyulladás kezelésében

A görcsök bármikor támadhatnak, függetlenül attól, hogy mennyire van tele a húgyhólyag. Túlfolyásos inkontinencia Az inkontinencia egyetlen típusa, amely valójában inkább a férfiaknál szokott előfordulni, mint a nőknél. A túlfolyásos inkontinencia során gyakran vagy folyamatosan szivárog kis mennyiségű vizeletet.

Ennek oka az, hogy a beteg képtelen teljesen kiüríteni a húgyhólyagot. Ezt általában sérült hólyag, blokkolt húgycső vagy idegkárosodás okozza, melyet gyakran egy másik egészségügyi állapot, például szklerózis multiplex vagy cukorbetegség idéz elő.

Vizelet inkontinencia

Sokan, annak ellenére, hogy úgy érzik sürgősen ki kell menniük a fürdőszobába, csak kis mennyiségű vizeletet tudnak kiengedni, és úgy tűnik, hogy a hólyag soha nem ürül ki teljesen.

Funkcionális inkontinencia A funkcionális inkontinencia általában az idősekhez köthető, és szinte mindig összefügg egy alapbetegséggel. Ellentétben a vizelet inkontinencia három másik fő formájával, a funkcionális inkontinenciát nem a hólyag szabályozása okozza. A funkcionális inkontinenciában szenvedők tudják, hogy vizelésre van szükségük, de fizikai vagy mentális okok miatt nem tudják elérni a WC-t időben.

Az inkontinencia változatos tünetei, típusai

Ez magában foglalhatja a ruházat időben történő eltávolításának inkontinencia tipusok, vagy a kerekesszékről a WC-re való áttérést. Még nehezebb eset, amikor a szenvedők nem képesek jelezni vizelési igényüket vagy a demenciában szenvedők esetében esetleg nem tudják időben megtalálni a mellékhelyiséget. Ne szenvedj csendben!

Sokan kínosnak vélik ezt a témát és a nők körében mára már tabuvá vált.

Inkontinencia okai és kezelése

Mint ilyen, alig érkezik ilyen eset az egészségügyi szakemberekhez, annak ellenére, hogy mekkora traumát okoz ez az állapot az egyénnek.

Tanácsunk: ne szenvedjenek csendben! Előfordulhat, hogy egy másik betegség járulékos inkontinencia tipusok tapasztalja a vizeletcsepegést. A legtöbb esetben a vizeletinkontinencia kezelhető, vagyis visszanyerheti az irányítást a teste fölött, és újra élvezheti az életet. Az orvosi kezelések mellett ma már számos kényelmesen — akár otthon is — alkalmazható megoldás létezikamelyekkel enyhítheti az inkontinencia kellemetlen hatásait!