Az inkontinencia típusai

Inkontinencia fajtái, A női és férfi inkontinencia különböző típusai.

El kell különíteni egymástól az inkontinencia két fő típusát, a stressz és az „urge” inkontinenciát Az inkontinencia fajtái Vizeletcsepegés erőlködéskor stressz inkontinenciaa felnőtt inkontinencia? A vizelési inger olyan hirtelen jelentkezik, hogy mielőtt a beteg elérné a mellékhelyiséget, a vizelet már elfolyik.

Az inkontinencia változatos tünetei, típusai

Tipikusan az idős, menopausa utáni hölgyekre jellemző, de fiatalabb nőknél is előfordulhat. A két típus kombinációját kevert típusú inkontinenciának nevezik.

Más formák mint például a túlfolyásos és reflux inkontinencia ritkán jelentkeznek nőknél. Intézményben fekvő betegek inkontinenciájának gyakori oka a cerebrális ischaemia vagy dementia.

Stresszinkontinencia

Inkontinencia fajtái Felnőtt nőknél év a prevalencia átlagosan kb. Minden második beteg eltitkolja problémáját. Stressz inkontinenciát okozhat a kötőszövet-gyengeség, asthma vagy valamely gyógyszer, mint pl.

Ennek a következők az okai: húgyúti infekciók következményei ill. Vizsgálatok Vizelettenyésztés a húgyúti infekciók kizárása céljából. Kérdőív alapján meglehetősen inkontinencia fajtái elkülöníthető a stressz és „urge” inkontinencia.

Az inkontinencia fajtái, tünetei

Daganatok kizárása vizsgálatokkal szükség esetén endoscopia. Speciális vizsgálatok ultrahang, röntgen, urodynamia javallatai Kényelmetlen, zavaró panaszok, prosztatagyulladás kezelés chaga ha az „urge” inkontinencia dominál Műtét után visszatérő panaszok Konzervatív kezelés Postmanopausában levő nők enyhe tüneteinek kezelésére lokális oestrogen kezelést kell megpróbálni heti kétszeri hüvelykúp vagy -tabletta.

inkontinencia fajtái

A lokális inkontinencia fajtái az inkontinencia mindkét típusánál sokkal hatékonyabb, mint a szisztémás. Stress inkontinencia okozta enyhe panaszok kezelésére Testsúlycsökkentés "Urge” inkontinenciában szenvedő betegek enyhe panaszainak kezelésére Hólyagtréning a vizeletürítések közötti időtartam normalizálása Anticholinerg gyógyszerek alkalmazása A kezdő adag oxybutynin esetében alacsony 2,5—3 mga dózist egyedileg kell emelni a napi maximum 3×5 mg adagig.

Az újabb 10 mg-os „slow release” tabletta napi egyszeri adagolásban kevesebb mellékhatást okoz. A tolterodin ugyanolyan hatékony, mint az oxybutynin, de kevesebb az anticholinerg mellékhatása szájszárazság, látászavarok.

inkontinencia fajtái

Az adagja napi 2×2 mg a terápia kezdetétől. Trospium chlorid új készítmény az „urge” inkontinenciában. Az adagja napi × 20 mg.

Milyen betegség a vizelet inkontinencia?

A hatékonysága legalább hasonló mértékű, mint más készítményeké, de mellékhatása még kevesebb. Electrostimulációs kezelést érdemes megpróbálni mindkét formában stressz inkontinenciában a medencefenék izomzatát erősíti, „urge” inkontinenciában a hólyag hiperaktivitás csökken.

 1. Inkontinencia kezelése - Urológiai Központ
 2. Korpa a prosztatagyulladásból
 3. A gyógymódoknál a gyógyszeres kezelés és az életmódbeli változás is nagy szerepet játszik.
 4. A női és férfi inkontinencia különböző típusai.
 5. A vizelet inkontinencia típusai

A panaszok súlyosságát értékelő kérdőív segít a kivizsgálás és a kezelés sürgősségének megítélésében. Sebészi terápia A stress inkontinencia műtéti kezelése az urológus-nőgyógyász megítélése alapján lehetséges A Burch-féle inkontinencia fajtái műtét volt az „aranystandard” az es évek végéig Endoszkópos úton is könnyen elvégezhető, akár varratokkal, akár szalagokkal.

inkontinencia fajtái

Manapság a leggyakrabban alkalmazott eljárás a TVT Tension Free Vaginal tapeamit akár lokális fájdalomcsillapítás mellett is el lehet végezni. Az eredménye legalább olyan jó, mint a Burch-féle eljárásé Tiszta „urge” inkontinenciában a műtét rendszerint nem hatékony, csak rezisztens és nagyon nehéz esetekben próbálják meg.

A hólyagtágító műtét extrém esetekben javasolható.

Az inkontinencia fajtái

A kevert inkontinenciákat a domináns forma szerint kell kezelni. Segédeszközök Segédeszközök: kötszerek, pelenkák, vizelettartályok és műanyag ágylepedők. A hüvelyi súlybetétek 31 és hüvelytamponok segítenek a gáttorna során érezni a gátizomzatot és megakadályozzák a vizeletelfolyást a rövid ideig tartó fizikai erőkifejtés során. Speciálisan képzett nővér felelős a segédeszközök utánpótlásáért, illetve a beteg oktatásáért.

A „myofeedback” segítségével végzett gyakorlatok valószínűleg sokkal hatékonyabbak, mint a ki hogyan kezeli a prosztatagyulladást önmagában, azonban kevés a bizonyíték a megbízható következtetésekhez.

Néhány adat azt mutatja, hogy kevesebb a vizeletinkontinencia, ha preventív gáttornát végeznek a terhes nők, de kevés az erre vonatkozó bizonyíték. Néhány eredmény azt mutatja, hogy az inkontinenciás epizódok száma rövid távon csökkenthető szándékos vizeléssel. Nincs elegendő bizonyíték ahhoz, hogy határozott véleményt lehessen kialakítani a különböző abszorbens termékek közötti különbségekkel kapcsolatban.

Napi 0,5mg intravaginális oestriol nem fokozza postmenopausás nők endometrium proliferációjának vagy hyperplasiájának kockázatát.

Nem ismeri fel biztosan a tüneteket?

Az adrenerg gyógyszerekkel, úgy tűnik, a placebónál hatékonyabban csökkenthető a vizeletelfolyások gyakorisága és a szubjektív panaszok. A retropubicus felfüggesztés szubjektív eredményei jobbnak látszanak, mint a mellső hüvelyfali plasztika.

Néhány bizonyíték szerint a laparoscopos hüvelymegemelő műtétek talán rosszabb eredményt hozhatnak, mint a nyílt műtétek. A laparoscopos műtét során két paravaginális varrat hatékonyabbnak tűnik, mint egy.

inkontinencia fajtái

Nincs bizonyíték arra, hogy a húgycső alatti hurkok jobb vagy rosszabb eredményt adnak, mint bármilyen más sebészi vagy nem sebészi kezelés. A hólyagnyak tűfelfüggesztése valószínűleg nem olyan jó, mint a nyílt hasi retropubicus felfüggesztés a valódi stressz inkontenencia kezelésére ; a gyógyulási eredmények rosszabbak, és magasabb a mortalitás.

A periurethrális injekciós terápia gyári anyagokkal szubjektíven és objektíven is rövid távon hatékony felnőtt nők panaszokkal járó stressz inkontinenciájának kezelésében.

Mi az inkontinencia? Az inkontinencia nem más, mint az akarattól függetlenül jelentkező, húgycsövön keresztül történő vizeletvesztés. Hazánkban közel félmillió ember szenved vizelettartási problémától. Annak ellenére, hogy létezik megfelelő gyógymód a probléma kezelésére, csak minden tizedik páciens fordul orvoshoz.

A nyílt, feltárásos retropubicus hüvelyfelfüggesztő műtét tűnik a leghatékonyabbnak a stressz inkontinencia kezelésében, különösen hosszabb távon.

Estrogen therapy in the management of urinary incontinence in postmenopausal women: a meta-analysis: first report of the Hormones and Urogenital Therapy Committee. In: The Cochrane Library, Inkontinencia fajtái 4, Efficia della terapia oestogenica sull'incontinentia urinaria: studio meta-analitico.

Fiatal és középkorú nőkben ez a vizelet inkontinencia leggyakoribb formája.

In: The Cochrane Library, Issue 2, Pelvic floor muscle training for urinary incontinence in women. Oxford: Update Software.

inkontinencia fajtái

Conservative treatment of stress urinary incontinence in women: a systematic review of randomized clinical trials. In: The Cochrane Library, Issue 3, Bladder training for urinary incontinence.

Updated frequently.

 • Vese és hólyag Inkontinencia Inkontinenciának a vizelet vagy széklet akaratlan, kontrollálhatatlan ürítését nevezik.
 • Krónikus prosztatagyulladás kezelési recept
 • Inkontinencia | Fajtái, tünetei, kezelése

Conservative treatment of urge urinary incontinence in women: a systematic review of randomized clinical trials. Oxford: Update Software [11]Bo K.

Az inkontinencia formái:

Effect of electrical stimulation on stress and urge urinary incontinence: clinical outcome and practical recommendations based on randomized controlled trials. Systematic review of the literature on the effectiveness of surgery for stress incontinence in women. Weighted vaginal cones for urinary incontinence.

 • Ebben a cikkünkben a vizelettartási zavarok tüneteiről, és az inkontinencia típusairól lesz szó.
 • Prosztata masszírozó prosztatagyulladás kezelése
 • Mi az inkontinencia és hogyan kezelhető?

Hysterectomy and urinary incontinence: a systematic review.